Tuotanto

En erilaisia tuotantotapoja mit√§ k√§ytet√§√§n kun tuotetaan munia. Tavat  jaetaan eri ryhmiin riippuen kanojen asumistavasta ja numeroidaan 0-3 ensimm√§isess√§ numerossa munan merkinn√§ss√§.

0 - Ekologinen tuotanto

Kana joka on kasvatettu ekologisessa tuotannossa saa kävellä vapaana ja olla ulkona laitumella kesällä. Tämä saa aina päivänvaloa ja voi paremmin toimia luonnollisella tavalla kuten kaivaa, kuoputtaa, syödä ruohoa ja matoja.

Kanalassa saa olla maksimissaan 3000 kanaa osastoa kohden. Sääntöjen mukaan näillä pitää olla myös hieman enemmän tilaa kun toisissa kanatuontanto muodoissa. On myös erityisiä vaatimuksia miten kanaknpoikasia ja nuoria kanoja kasvatetaan.

Kanoille syötetään ekologisesti hyväksyttyä rehua (esim. ekologisesti tuotettua viljaa) eikä saa olla geenimodifoitua, lisäksi rehun täytyy olla lisäaineeton kuten esim. synteettisiä aminohappoja ei saa esiintyä.

Ekologisessa munatuotannossa noudatetaan myös erikoisia vaatimuksia lääkkeiden ja karenssiaikojen suhteen, jos tälläistä on tarvittu antaa.

T√§m√§n lis√§ksi on my√∂s yksityiskohtaisesti s√§√§nt√∂j√§ siit√§ miten ruoka ja juomatarvikkeiden  tulee olla suunniteltu. Lis√§ksi on my√∂s s√§√§nt√∂j√§ siit√§ milt√§ pesimispaikkojen pit√§√§ n√§ytt√§√§ ja kuinka iso osa lattiasta pit√§√§ olla pehkuttu.

 

2 - Frig√•ende inomhus 

Nämä kanat saavat kävellä vapaasti sisätiloissa jossa voi olla erilaisia sisustuksia eri kerroksissa.

Kanat liikkuvat täällä koko päivän mutta haluavat yöksi kiivetä korkeimalle paikalle lepäämään. On tarkkoja määrityksiä kuinka montaa kanaa saa olla neliömetriä kohden. Monikerroksisissa tuotannoissa voi olla enemmän kanoja neliömetriä kohden sillä kanat voivat liikkua sekä ylös että alaspäin.

Tallissa tulee olla runsaasti pesimispaikkoja sek√§ vesinippoja ja rehukuppeja. Kanoilla tulee my√∂s olla mahdollisuus kylvett√§√§ itsens√§ latttialla olevassa pehkussa. Materiaalina tulee olla hiekkaa, sahanpurua sek√§ kutteria.  Ilmanvaihtoj√§rjestelm√§ sek√§ lamppuja, joka tekee ymp√§rist√∂st√§ el√§imille sopiva tulee olla jokaisessa munatuotannossa.

 

3 - Sisustettuja häkkejä

Kanat voivat vapaasti liikkua sisustetussa häkissä ja niillä on mahdollisuus istumapaikkoihin, pehkuun sekä pesimispaikkoihin.

EU on päättänyt että vuodesta 2012 ottaa käyttöön sääntöjä joka tarkoittaa että kaikki kanat pitää saada asua sisustetuissa häkeissä. Tämä tarkoitta että kaikilla kanoilla on mahdollisuus pesimis- ja istumapaikkaan sekä pehkuun.

Munafaktaa

Tuotanto

Merkintä